Kakaowe ciasteczka z maszynki

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepisów na ciasteczka z maszynki przetestowałam naprawdę wiele. Ciasto niekiedy było za twarde, innym razem za miękkie, a czasem ciastka były kruche, że przy niewielkim dotyku rozpadały się w drobny mak. W KOŃCU udało mi się stworzyć przepis IDEALNY ! :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (na 2-3 blachy ciastek)
    350 g mąki pszennej
    50 g kakao
    100 g cukru pudru
    1 żółtko
    1 całe jajko
    200 g masła o zawartości tłuszczu 82%
    2 łyżki kwaśnej śmietany (jeśli ciasto wyjdzie suche)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kakaowe ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło w temperaturze pokojowej łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się kruszyć. Gdyby było za suche dodatkowo dodajemy odrobinę śmietany.
  • 2. Ciasto nakładamy porcjami do maszynki do ciastek (użyłam maszynki Ernesto z Lidl) i wyciskamy ciastka. Ja użyłam 2 różnych form do wyciskania ciastek. Wyciśnięte ciastka układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku, przez 10-15 min.

Porady

Użyłam maszynki do ciastek Ernesto z Lidl.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować