KAJMAKOWY Sernik z polewą z kajmaku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast na naszych stołach. Robimy je na różne sposoby z różnymi dodatkami. Dziś ja Wam przedstawiam KAJMAKOWY Sernik z polewą z kajmaku. Jest pyszny, wilgotny, bardzo delikatny i kremowy w smaku i cudownie słodki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:

    150 g margaryny - tj. 3/5 kostki margaryny
    1 kg twarogu sernikowego
    200 g cukru
    1 cukier wanilinowy
    5 dużych jajek
    1/2 puszki kajmaku
    1 duże opakowanie budyniu śmietankowego

    Polewa:

    1/2 puszki kajmaku

    dekoracja:

    czekoladowa posypka

    papier do pieczenia
    forma tortowa o średnicy 28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Kajmak

Kajmakowy sernik z polewą z kajmaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny, kajmak oraz wsyp budyń. wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, i wylej masę serową i wyrównaj. Piecz w temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę. Podgrzej kajmak by go dobrze można było rozprowadzić po wierzchu sernika. Gdy będzie wyczuwalna lepsza mniej zwarta konsystencja to rozprowadzamy go na serniku i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Porady

wszystkie składniki do masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować