Sernik na herbatnikowym spodzie z kakao i z polewą z kajmaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2/5 margaryny do pieczenia roztop w rondelku z dodatkiem wody i kakao - przestudź. Herbatniki drobno pognieść i wymieszać z roztopioną wcześniej margaryna z dodatkiem wody i kakao. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wysyp herbatniki i równo je rozprowadź.
2.Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny oraz wsyp budyń. wymieszaj. Na gotowy spód wylej masę serową i wyrównaj. Piecz w temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe.
3.Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę. Podgrzej kajmak by go dobrze można było rozprowadzić po wierzchu sernika. Gdy będzie wyczuwalna lepsza mniej zwarta konsystencja to rozprowadzamy go na serniku i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze