1.Białka ubijamy na sztywną pianę z solą, wodą oraz sokiem z cytryny. Dodajemy cukier puder i stopniowo po jednym żółtku. Obie mąki i proszek przesiewamy przez sito. Porcjami łączymy z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 160 stopniach.
2.Zaraz po upieczeniu przekładamy na bawełnianą ścierkę i zawijamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
3.Obie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Kiedy zaczną tężeć, dodajemy je do serka.
4.Ostrożnie rozwijamy biszkopt. Jeśli masa jest rzadka, musimy odczekać aż zgęstnieje. Równomiernie rozkładamy ją na cieście. Zawijamy w roladę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
5.Po dokładnym stężeniu dzielimy na 12 kawałków. W każdy wbijamy pośrodku wykałaczkę i po obu stronach nakłuwamy chrupki. 6 wykałaczek i 6 chrupek dzielimy na połowy. Robimy z nich ogonki. Groszki przyklejamy jako oczy a z jabłka wycinamy kacze "dziubki". Ja umieściłam je na roladkach za pomocą masła.
Komentarze