Moja rodzina uwielbia czarninę, ale co zrobić z pozostałym mięsem ( udka, piersi) można upiec tradycyjnie z marchewką, ale również można przygotować moim nowym sposobem. Polecam.
Kaczka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, zdejmujemy skórę i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, wlewamy sos sojowy jasny, solimy, wsypujemy jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.
2.Czosnek oraz imbir obieramy, drobno kroimy i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodajemy mięso. Mieszamy do chwili, kiedy mięso się zarumieni i podlewamy ½ szklanki wody.
3.Dodajemy warzywa, wlewamy sos sojowy ciemny, ocet, miód, ewentualnie solimy. Gotujemy 30 minut.
Po tym czasie zagęszczamy pozostałą skrobią rozrobioną w małej ilości wody.
4.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,
Tagliatelle wykładamy do naczynia, polewamy sosem z mięsem.
Danie gotowe.
Smacznego.
Komentarze