kaczka pieczona z migdałami, morelą i żurawiną

4.5 (164 ocen)

przepis dostałam od koleżanki z pracy

Składniki:

  • kaczka bez podrobów ( moja miała 2,2 kg )
    150 gram suszonych moreli
    150 gram suszonej żurawiny
    100 gram migdałów
    sól, pieprz czarny i ziołowy
    majeranek,
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 szklanki wody
    trochę oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z migdałami, morelą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę natarłam przyprawami i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) z zewnątrz i w środku, skropiłam oliwą i wstawiałam na kilka godzin do lodówki. Do środka włożyłam część wymieszanych owoców z migdałami.
    Spięłam wykałaczkami, resztę owoców ułożyłam na kaczce i po brzegach. Podlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temperaturze 200 stopni pierwszą godzinę pod przykryciem , następne 1,5 godziny odkrytą polewając wytworzonym sosem. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować