Kaczka pieczona z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kaczuszka pieczona w towarzystwie jabłek.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kaczka ok. 3kg,
    - 4-5 dużych i kwaśnych jabłek
    - 4-5 ząbków czosnku,
    - przyprawy: pieprz, sól, majeranek
    - solanka (2 litry wody i 4 łyżki soli)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę oczyścić z pozostałych piór, włożyć do solanki na całą noc.
  • 2. Następnego dnia kaczkę dokładnie osuszyć i natrzeć marynatą ( do szklanki wlać trochę oleju, zetrzeć czosnek, dodać sól, pieprz i majeranek) i odstawić ją na cały dzień i noc.
  • 3. Rano kaczkę nadziać ćwiartkami jabłek posypanymi majerankiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 3 godz w 180°C pod przykryciem.
  • 4. Na ostatnie 15min odkryć kaczuszkę, polać trochę miodem i piec bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować