Kaczka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą.
Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy do masy, dodajemy suchą kaszę gryczaną i dobrze mieszamy nadzienie.
Do wyluzowanej kaczki wkładamy nadzienie i spinamy wykałaczkami a następnie sznurujemy sznureczkiem bawełnianym . Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do garnka rzymskiego i odstawiamy do następnego dnia lub na kilka godzin w chłodne miejsce.
Przed pieczeniem kaczkę nacieramy sosem sojowym lub tylko solą i pieprzem. Podlewamy ok pół szkl wody i przykrywamy kaczkę plasterkami jabłek. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp na 220 st i po nagrzaniu piekarnika odliczamy 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 st i ustawiamy minutnik na 3 godziny . Po trzech godzinach sprawdzamy czy miękkość mięsa jest juz wystarczająca, jeśli nie wstawiamy jeszcze na pół godziny.
2.Ostatnie 20 min pieczemy kaczkę bez pokrywy i zdejmujemy na bok jabłka by kaczka ładnie się przyrumieniła. Można uruchomić termoobieg.
Przed podaniem zdejmujemy sznureczki i wykałaczki, kroimy na plastry i podajemy na ciepło z surówkami.
Komentarze