250 g herbatników
100 g masła
2 x 400 ml jogurtu naturalnego
2 x galaretkę truskawkową
10 g żelatyny
250 g kaszki "Zbożaki" truskawkowej
folie spożywczą oraz papier pergaminowy "JAN Niezbędny"
Jogurtowy zbożakowiec na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml i dodatkowo dodajemy żelatynę. A drugą rozpuszczamy normalnie. I pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Herbatniki rozkruszamy i łączymy z rozpuszczonym masłem.
3.Spód tortownicy wykładamy wykrojonym pergaminem a brzegi folia spożywczą by było lepiej wyjąć placek z formy.Wykładamy dno tortownicy herbatnikami i dokładnie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
4.Przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy tężejącą galaretkę tą z dodatkiem żelatyny i mikserem porządnie łączymy, po czym dodajemy kaszkę Zbożaki i dokładnie mieszamy mikserem.
5.Wylewamy masę na przygotowany spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje to wylewamy na nią pozostałą galaretkę bez żelatyny i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze