Jogurtowy ZBOŻAKOWIEC na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

prosty i bardzo pyszny

  • 3 godz.

Składniki:

  • 250 g herbatników
    100 g masła
    2 x 400 ml jogurtu naturalnego
    2 x galaretkę truskawkową
    10 g żelatyny
    250 g kaszki "Zbożaki" truskawkowej
    folie spożywczą oraz papier pergaminowy "JAN Niezbędny"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowy zbożakowiec na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml i dodatkowo dodajemy żelatynę. A drugą rozpuszczamy normalnie. I pozostawiamy do ostygnięcia.
  • przygotowujemy spód 2. Herbatniki rozkruszamy i łączymy z rozpuszczonym masłem.
  • przygotowujemy tortownicę  3. Spód tortownicy wykładamy wykrojonym pergaminem a brzegi folia spożywczą by było lepiej wyjąć placek z formy.Wykładamy dno tortownicy herbatnikami i dokładnie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • przygotowujemy masę 4. Przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy tężejącą galaretkę tą z dodatkiem żelatyny i mikserem porządnie łączymy, po czym dodajemy kaszkę Zbożaki i dokładnie mieszamy mikserem.
  • kończymy już placuszek 5. Wylewamy masę na przygotowany spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje to wylewamy na nią pozostałą galaretkę bez żelatyny i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować