Jogurtowe lody z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sezon na rabarbar trwa. Dodaję go do wielu deserów, a jednym z moich ulubionych deserów są lody z rabarbarem

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego (ok 500 g)
    500 g jogurtu naturalnego
    3 łodygi rabarbaru
    3 łyżki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Jogurtowe lody z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj plastikowa foremkę z przykryciem o pojemności 1,2 l. Łodygi rabarbaru umyj, oczyść, pokrój na małe kawałki. Cukier trzcinowy podgrzej na suchej patelni. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować wrzuć na niego pokrojony rabarbar. Rabarbar przesmaż lekko aż cukier równomiernie oblepi jego kawałki. Rabarbar może puścić odrobinę soku, nam to nie przeszkadza, lody będą jeszcze lepsze :) .
    Mleko skondensowane wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym i barwnikiem za pomocą trzepaczki. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę wstaw do zamrażarki. Co godzinę mieszaj masę aby mroziła się równomiernie. Po pierwszej godzinie dodaj do masy rabarbar wraz z syropem powstałym przy smażeniu. Delikatnie przemieszaj masę.
    Lody potrzebują przynajmniej 5-6 godzin aby całkowicie zastygły. Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki co najmniej kwadrans przed podaniem.

Porady

Wybieraj różowe łodygi rabarbaru, nadadzą lodom pięknego koloru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować