Jogurtowe lody z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj plastikowa foremkę z przykryciem o pojemności 1,2 l. Łodygi rabarbaru umyj, oczyść, pokrój na małe kawałki. Cukier trzcinowy podgrzej na suchej patelni. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować wrzuć na niego pokrojony rabarbar. Rabarbar przesmaż lekko aż cukier równomiernie oblepi jego kawałki. Rabarbar może puścić odrobinę soku, nam to nie przeszkadza, lody będą jeszcze lepsze :) .
Mleko skondensowane wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym i barwnikiem za pomocą trzepaczki. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę wstaw do zamrażarki. Co godzinę mieszaj masę aby mroziła się równomiernie. Po pierwszej godzinie dodaj do masy rabarbar wraz z syropem powstałym przy smażeniu. Delikatnie przemieszaj masę.
Lody potrzebują przynajmniej 5-6 godzin aby całkowicie zastygły. Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki co najmniej kwadrans przed podaniem.
Komentarze