Jeżynowy chaos

  • wyświetlono: 74 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

pyszny deser z musem jeżynowym

viki2903
  • 2 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

mus jeżynowy:
220 g jeżyn
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
250 g mascarpone
250 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
5-6 biszkoptów

Sposób przygotowania przepisu:

Jeżynowy chaos

  • 1. Jeżyny przekładamy do garnka z odrobiną wody i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i gotujemy, aż puszczą sok. Mieszamy delikatnie, tak aby się część jeżyny została w całości. Gotujemy do momentu aż sok z jeżyn zacznie gęstnieć, potem studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy mascarpone i skórkę z cytryny.

    Na dno pucharków dajemy 1-2 łyżki musu z jeżyn, krem z serka i śmietany, przekrojone na połówki biszkopty. W takiem kolejności układamy składniki deseru do końca.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserjeżynydeser z owocamideser w pucharkumus jeżynowy

Komentarze

Podobne przepisy

budyń

Dodane przez: elka72

Budyń jeżynowy

Smaczny,domowy bez żadnych sztucznych...

Kisiel  jeżynowy

Dodane przez: JOANNA 55a

Kisiel jeżynowy

Bardzo zdrowy i smaczny. . Można...

sernik jeżynowy

Dodane przez: joanna74

Sernik jeżynowy

Lekki, puszysty, orzeźwiający....

Karpatka z kremem jeżynowym

Dodane przez: bogusia82

Karpatka z kremem jeżynowym

Pyszne ciasto ptysiowe z masą...

Jeżynowe bułeczki

Dodane przez: Marcia66

Jeżynowe bułeczki

Do porannej kawy lub na drugie...

rogaliki z jeżynami

Dodane przez: karolka106

Rogaliki jeżynowe

Najlepsze jeszcze ciepłe:)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE