mus jeżynowy:
220 g jeżyn
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
250 g mascarpone
250 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
5-6 biszkoptów
Jeżynowy chaos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny przekładamy do garnka z odrobiną wody i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i gotujemy, aż puszczą sok. Mieszamy delikatnie, tak aby się część jeżyny została w całości. Gotujemy do momentu aż sok z jeżyn zacznie gęstnieć, potem studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy mascarpone i skórkę z cytryny.
Na dno pucharków dajemy 1-2 łyżki musu z jeżyn, krem z serka i śmietany, przekrojone na połówki biszkopty. W takiem kolejności układamy składniki deseru do końca.
Komentarze