Jeżyki mięsno - ryżowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pomysł na pyszną, imprezową przekąskę podaną z ketchupem.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka - 1 szt podwójna
    cebula - 1 szt
    czosnek - 1 ząbek
    bułka kajzerka - 1 szt
    sól i pieprz - do smaku
    papryka ostra- szczypta
    ryż długo ziarnisty - 5 łyżek
    kostka drobiowa - 1/2 szt
    woda gotowana do kostki - 2 łyżki
    ketchupu (do podania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Jeżyki mięsno - ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jeżyki mięsno - ryżowe 1. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
    Cebulę i czosnek obrać, zemleć w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym.
    Połowę kostki drobiowej, rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche.
    Dokładnie wymieszać masę mięsną.
  • Jeżyki mięsno - ryżowe 2. Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu
  • Jeżyki mięsno - ryżowe 3. Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu, układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte pokrywką do miękkości ryżu.
    Podawać jeżyki z keczupem.

Porady

Najlepiej do tych jeżyków pasuje ryż basmati

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować