Ciasto 3-bit z dynią

  • wyświetlono: 6200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Ciasto 3-bit należy do moich ulubionych. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wykonała go w innych wariacjach. Jego jesienna odsłona musiała zawierać w sobie dynię:).Eksperyment wyszedł przepyszny, a goście nie mogli się najeść.

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x36 cm

Biszkopt ciemny:
• 5 jajek,
• 5 łyżek cukru,
• 1,5 łyżki mąki,
• 1 łyżka bułki tartej,
• 1,5 łyżki kakao,
• 2 łyżki orzechów włoskich mielonych,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżka oleju,
• 1 szczypta soli
Krem dyniowy:
• 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
• 1,5 kostki masła (300 gram),
• 2 cukry waniliowe,
• 0,5 litra mleka,
• 1 budyń śmietankowy,
• 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
• 3 żółtka,
• ok 2 łyżki cukru kryształu (wg uznania),
• spirytus do smaku
Dodatkowo:
- Herbatniki szkolone (ok 44 sztuki),
- kajmak (około 300 gram)
Dyniowa śmietanka:
• 0,5 litra śmietanki 30 %,
• 0,5-3/4 szklanki gęstego puree z dyni (im damy więcej tym intensywniejszy kolor uzyskamy),
• 1-2 łyżki cukru pudru (wg uznania),
• 4 kopiate łyżeczki żelatyny,
• 1/3 szklanki wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto 3-bit z dynią

  • przygotowane sypkie składniki 1. BISZKOPT:W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.

    Po przestudzeniu delikatnie ścinamy wierzch biszkoptu, tak by uzyskać ciasto potrzebne do dekoracji. Ścięte ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce.
  • rozpuszczanie w mleku dyni, żółtek, mąki i budyniu2. KREM DYNIOWY:Połowę mleka podgrzewamy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, żółtka oraz pure. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko.
  • ugotowany budyń3. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go.
    Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy dyniowy budyń. Na koniec dodajemy odrobine alkoholu na zapach.

    Gotową masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Biszkopt wcześniej pączujemy (u mnie kawowy pącz).
  • nakładanie pierwszej warstwy herbatników4. Na wyłożoną masę dyniową wykładamy warstwę herbatników.
  • wykładanie kajmaku5. Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku. Na kajmak ponownie wykładamy warstwę herbatników.
  • dodanie dyni do śmietanki6. ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy dynie oraz cukier. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę wylewamy na herbatniki.
  • oprószenie biszkoptem7. Całość posypujemy startym biszkoptem i odstawiamy do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastoDeserDyniaherbatnikikajmaksmietankabiszkopt ciemny3-bit
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-004wcng

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit to z jedno z prostszych...

ciasto 3 bit

Dodane przez: babka w formie

ciasto 3 bit

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia...

3 bit

Dodane przez: agnieszka1990

Ciasto 3 bit

przepyszne ciasto i wbrew pozorom...

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto 3 bit

Ciasto jest najlepsze na drugi...

Ciasto 3 bit

Dodane przez: alba blox

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit wykonane na kakaowych...

image-01daolr

Dodane przez: monia1831

Ciasto 3 bit inaczej

Ciasto 3 bit jest znane każdemu,...