Jesienna Tarta z pieczonym jabłkiem - bezglutenowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bezglutenowa tarta na kruchym, czekoladowym cieście z dwoma składnikami – waniliowym, domowym budyniem i kwaśnym jabłkiem oprószonym cynamonem i wanilią. Przepis pochodzi z mojego bloga: www.bezglutenowi.blog.pl

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na czekoladowy spód:

    1 jajko
    1 szklanka mąki ( 1/2 ziemniaczanej i 1/2 ryżowej )
    100 g zimnego masła
    3 łyżki miodu lub melasy
    1 łyżki kakao

    Składniki na domowy budyń waniliowy:

    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    60 g cukru
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Jesienna tarta z pieczonym jabłkiem - bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połącz ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto. Możesz je wcześniej schłodzić i rozwałkować przez folię, lub wykładać kawałeczek po kawałeczku.
  • 2. Blachę z ciastem wstaw do lodówki na 20 min. Na schłodzone ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj pastę waniliową, odrobinę ciepłego mleka i mąkę, wymieszaj. Jajka z mąką dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie rózgą i zagotuj jak tradycyjny budyń. Zostaw do wystudzenia.
  • 4. Na upieczoną tartę wylej budyń, poukładaj na nim pokrojone w plasterki jabłka, oprósz cynamonem oraz cukrem waniliowym i ponownie zapiecz w piekarniku przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować