Bezglutenowa Tarta Śmietanowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kawałek ciasta, kawa i miła przerwa w pracy murowana.Serdecznie polecam, niewielki wkład pracy a pyszny efekt gwarantowany :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    duży kubek śmietany (390-400g)
    pół szklanki daktyli
    140g mąki gryczanej (szklanka)
    60g mąki kukurydzianej (pół szklanki)

    Składniki dodatkowe:
    85g kleiku ryżowego (pół szklanki)

    Składniki robocze:
    100 g cukru (pół szklanki)
    180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
    10 g cukru z prawdziwą wanilią
    100g masła
    2 żółtka
    6 łyżeczek żelatyny
    1/3 szklanki wody (ok. 100ml)
    łyżka soku z cytryny
    szczypta soli

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa
    perełki jadalne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Słodycze

Bezglutenowa tarta śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: w miseczce zalać daktyle wrzątkiem. Odcedzić i następnie zblendować/zmiażdżyć widelcem. Na blat wysypać mąke gryczaną, kukurydzianą, kleik ryżowy, pół szklanki cukru, szczyptę soli, wszystko razem wymieszać. Dodać masło, daktyle i 2 żółtka – wyrobić. Formę do tarty o średnicy 28cm wylepić powstałym ciastem. Na wierzch wyłożyć papier do pieczenia i wysypać np. ryż (jak w moim przypadku) jako obciążenie. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 15min. Następnie ściągnąć obciążenie i piec dodatkowe 5-10 min do zrumienienia tarty. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
  • 2. Do rondelka przesypać żelatynę, zalać wodą, podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Dosypać cukier z prawdziwą wanilią aby się rozpuścił. Wystudzić. W osobnej misce wymieszać dokładnie śmietanę z cukrem pudrem i łyżką soku z cytryny. Do wystudzonej żelatyny dodać łyżkę naszej śmietany, dokładnie rozmieszać i przelać do reszty masy. Dokładnie i energicznie łączymy składniki. Powstałą masę przelać na wystudzony spód.
  • 3. W kąpieli wodnej rozpuścić niewielką ilość czekolady na polewę. Gdy masa zacznie delikatnie zastygać nabrać na wykałaczkę rozpuszczoną czekoladę i korzystając z własnej inwencji tworzyć wzory, dodatkowo układamy gdzie nam odpowiada perełki.
  • 4. Pozostawić w lodówce, po około godzinie tarta jest gotowa do jedzenia, w sam raz do kawy. Smacznego! :)

Porady

*gdyby powstały grudki podczas łączenia żelatyny ze śmietaną przelewamy powstałą masę do rondelka i na małym ogniu energicznie mieszamy do ich rozpuszczenia *tarta nie musi być wykonana w formie bezglutenowej, wystarczy mieszanki mąk zastąpić mąką pszenną. *nie trzeba używać daktyli, wystarczy dodać wtedy dodatkowe pół szklanki cukru *jeżeli ciasto jest zbyt klejące wystarczy podsypać mąką, jeżeli nie chce się zlepiać podlać niewielką ilością wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować