JESIENNA a'la SZARLOTKA - BEZ pieczenia

4.5 (175 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo prosty placuszek - bo BEZ PIECZENIA, łatwy do wykonania, wspaniale prezentujący się, zachwycający wizualnie i smakowo.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tortownica - średnica 28 cm

    paczkę okrągłych biszkoptów
    2 galaretki pomarańczowe
    2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia galaretek
    ok. 1 kg jabłek
    300 ml śmietany kremówki 30-36 %
    1 opakowanie serka mascarpone 250 g
    2-3 łyżki cukru
    czekolada deserowa do dekoracji

    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Jesienna a'la szarlotka - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka dodajemy do galaretki i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wykładamy galaretkę z jabłkami - wyrównujemy po czym wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa nam stężała to przygotowujemy krem. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i schłodzony serek mascarpone - dokładnie mieszamy - nie za długo i wykładamy na stężałą warstwę galaretki z jabłkami. Wyrównujemy a wierz dekorujemy startą czekoladą. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta.

Porady

śmietana i serek mascarpone powinien być mocno schłodzony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować