Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, dlatego często je przygotowuję. Te sezonowe bułeczki nie tylko pysznie smakują, ale też fajnie wyglądają w przekroju! Polecam takie zestawienie smaków i kolorów:).
Składniki:
Składniki na 8 sztuk:
• 300 gram mąki chlebowej (plus na podsypanie),
• 200 gram mąki żytniej razowej,
• 3 łyżki oleju,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 i ¾ szklanki wody,
• 5 dag drożdży,
• 300 gram jarmużu,
• 120 gram gęstego puree z dyni,
• 1/3 łyżeczki kurkumy,
• 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
• Sezam do posypania,
• Jajko do posmarowania
Jarmużowo-dyniowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarmuż przepłukujemy. Następnie obgotowujemy go w lekko osolonej wodzie. Gdy stanie się miękki wyjmujemy go, studzimy i dokładnie odsączamy z wody (delikatnie wyciskamy tę wodę). Tak przygotowany drobno kroimy.
2.Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki chlebowej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę chlebową, żytnią, sól i olej. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
3.Zagniatamy ciasto około 10 minut. Po tym czasie dzielimy je na połowę. Do pierwszej połowy dokładamy jarmuż, a do drugiej kurkumę i dynię.
4.Obie części ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru zielonego i żółtego
5.Gotowe ciasta przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
6.Po wyrośnięciu ciasto jarmużowe i dyniowe wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąty tej samej wielkości, o grubości około 1 cm.
7.W dalszej kolejności ciasta nakładamy na siebie i zwijamy roladę. Otrzymaną roladę kroimy pod skosem na około 8-10 części.
8.Powstałe zakręcone bułeczki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
Gotowe studzimy i zajadamy.
Komentarze