Jarmużowo-dyniowe bułki

0 (0 ocen)

Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, dlatego często je przygotowuję. Te sezonowe bułeczki nie tylko pysznie smakują, ale też fajnie wyglądają w przekroju! Polecam takie zestawienie smaków i kolorów:).

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    • 300 gram mąki chlebowej (plus na podsypanie),
    • 200 gram mąki żytniej razowej,
    • 3 łyżki oleju,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 i ¾ szklanki wody,
    • 5 dag drożdży,
    • 300 gram jarmużu,
    • 120 gram gęstego puree z dyni,
    • 1/3 łyżeczki kurkumy,
    • 1 łyżeczka cukru
    Dodatkowo:
    • Sezam do posypania,
    • Jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Jarmużowo-dyniowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie jarmużu 1. Jarmuż przepłukujemy. Następnie obgotowujemy go w lekko osolonej wodzie. Gdy stanie się miękki wyjmujemy go, studzimy i dokładnie odsączamy z wody (delikatnie wyciskamy tę wodę). Tak przygotowany drobno kroimy.
  • dodanie rozczynu 2. Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki chlebowej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę chlebową, żytnią, sól i olej. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
  • dodanie jarmużu i dyni 3. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Po tym czasie dzielimy je na połowę. Do pierwszej połowy dokładamy jarmuż, a do drugiej kurkumę i dynię.
  • ciasto przed wyrośnięciem 4. Obie części ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru zielonego i żółtego
  • wyrośnięte ciasta 5. Gotowe ciasta przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • rozwałkowane ciasto 6. Po wyrośnięciu ciasto jarmużowe i dyniowe wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąty tej samej wielkości, o grubości około 1 cm.
  • Podział 7. W dalszej kolejności ciasta nakładamy na siebie i zwijamy roladę. Otrzymaną roladę kroimy pod skosem na około 8-10 części.
  • przed wyrośnięciem 8. Powstałe zakręcone bułeczki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia.
    Gotowe studzimy i zajadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować