Już nie pierwszy raz przekonałam się, że połączenie dyni i jarmużu jest pyszne! W towarzystwie filetu dodatkowo zasługuje na uznanie. Całość zamknięta w chrupiącym cieście francuskim i mamy pyszną przekąskę.
Składniki:
Składniki na 10 sztuk:
• 1 pojedynczy, duży filet z kurczaka,
• 1 szklanki pokrojonej w kostkę dynię,
• 4-5 dorodne łodygi jarmużu,
• olej,
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• jajko do smarowania,
• czarny sezam do posypania,
Jarmużowo – dyniowe pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Gotowy dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy go na gotującą wodę. Delikatnie obgotowujemy, do momentu jak liście zmiękną. Gotowy odsączamy z wody
2.Filet z kurczaka przepłukujemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i przysmażamy na oleju.
3.W połowie smażenia dodajemy do niego dynię. Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy do całości odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Gotowy farsz delikatnie studzimy.
4.Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 10). Na każdy wydzielony kawałek ciasta wykładamy sporą łyżkę przygotowanego nadzienia.
5.Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy. Gotowe pierożki przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.
Komentarze