Nie jest to typowy sernik, bardziej suflet. Jest tak puszysty i pyszny, że na pewno będziecie go często robić ;)
Składniki:
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
50 g masła
250 g sera twarogowego mielonego
100 ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
60 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Japoński serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kąpieli wodnej w misce rozpuścić i wymieszać na gładką masę masło, ser i mleko. Wystudzić. Dodać do tego żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodając po trochu cukier cały czas ubijając.Ubite białka połączyć z płynną masą serową, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową, tak żeby nie dostała się woda ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do formy wlać masę serową. Formę włożyć do większej formy. Do tej większej formy wlać wrzątku do 3/4 wysokości formy z masą serową. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Piec przez 70 min. Studzić w otwartym piekarniku.
Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze