Japoński serniczek

4.5 (160 ocen)

Nie jest to typowy sernik, bardziej suflet. Jest tak puszysty i pyszny, że na pewno będziecie go często robić ;)

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    50 g masła
    250 g sera twarogowego mielonego
    100 ml mleka
    1 łyżka soku z cytryny
    60 g mąki pszennej
    20 g skrobi ziemniaczanej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Japoński serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej w misce rozpuścić i wymieszać na gładką masę masło, ser i mleko. Wystudzić. Dodać do tego żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodając po trochu cukier cały czas ubijając.Ubite białka połączyć z płynną masą serową, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć folią aluminiową, tak żeby nie dostała się woda ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do formy wlać masę serową. Formę włożyć do większej formy. Do tej większej formy wlać wrzątku do 3/4 wysokości formy z masą serową. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Piec przez 70 min. Studzić w otwartym piekarniku.
    Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować