Jambalaya - danie jednogarnkowe pyszne i zdrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu, na oleju zeszklić obrane i pokrojone w grubszą kostkę cebule. Do cebuli dodać pokrony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę smażyć na wolnym ogniu.
Dodawać kolejno pokrojoną w kostkę paprykę, pozbawioną gniazda nasiennego, selera naciowego pokrojonego w kostkę, kurczaka pokrojonego w grubszą kostkę i kabanosy pokrojone na ok 1,5-2 cm kawałki.
Cały czas dusić i od czasu do czasu pomieszać.
Teraz dodać pomidory z puszki i bulion oraz dobrze wypłukany ryż.
Mieszać od czasu do czasu. Gotować do chwili aż ryż będzie miękki.
Jeszcze w czasie gotowania dodać koncentrat pomidorowy, cukier, paprykę słodką i wędzoną, kurkumę, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Danie podawać gorące i posypane obficie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Porady
Na koniec można dodać wrzątku jeśli nie chcemy mieć bardzo gęstej potawy.
Komentarze