Jambalaya - danie jednogarnkowe pyszne i zdrowe

4.63 (8 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam. Pyszności kuchni kreolskiej. Ryż, warzywa i mięso z dobrymi przyprawami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    5 ząbków czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    papryka czerwona
    łodyga selera naciowego
    300 g pierś z kurczaka
    150 g kabanosów ( może być inna kiełbaska)
    400 g pomidory z puszki
    100 g ryżu
    ok 1 l bulionu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka cukru
    łyżka słodkiej papryki
    łyżka wędzonej papryki
    łyżeczka kurkumy
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Potrawka

Jambalaya - danie jednogarnkowe pyszne i zdrowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu, na oleju zeszklić obrane i pokrojone w grubszą kostkę cebule. Do cebuli dodać pokrony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę smażyć na wolnym ogniu.
    Dodawać kolejno pokrojoną w kostkę paprykę, pozbawioną gniazda nasiennego, selera naciowego pokrojonego w kostkę, kurczaka pokrojonego w grubszą kostkę i kabanosy pokrojone na ok 1,5-2 cm kawałki.
    Cały czas dusić i od czasu do czasu pomieszać.
    Teraz dodać pomidory z puszki i bulion oraz dobrze wypłukany ryż.
    Mieszać od czasu do czasu. Gotować do chwili aż ryż będzie miękki.
    Jeszcze w czasie gotowania dodać koncentrat pomidorowy, cukier, paprykę słodką i wędzoną, kurkumę, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
    Danie podawać gorące i posypane obficie posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego

Porady

Na koniec można dodać wrzątku jeśli nie chcemy mieć bardzo gęstej potawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować