Jajka zapiekane w szynce z sosem musztardowo-serowym

0 (0 ocen)

Propozycja podania jajek na świątecznym sole bądź wielu innych imprezach. Kuszą swym zapachem , wyglądem i smakiem. Mówię Wam są pyszne :)

Składniki:

  • 4 duże wielskie jajka
    8 plastrów szynki ( najlepiej dość wąskiej ale podłużnej)
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    150 g tartego sera żółtego + łyżka do posypania po wierzchu
    1 duża cebula
    1 duży pomidor
    sól , pieprz
    posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka zapiekane w szynce z sosem musztardowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka myjemy gotujemy na twardo z dodatkiem soli 7-8 min.
    Przelewamy zimną wodą obieramy. Przekrawamy na pół pionowo. Każdy plasterek szynki przekrawamy w z dłuż , zawijamy jajko na krzyż.( jeden plasterek szynkę przekrojona na pół na 1 połówkę jajka)
  • sos 2. W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem oraz musztardą , gdy składniki się połączą dodajemy ser żółty energicznie mieszając.
  • przd pieczeniem 3. Cebulę kroimy w piórka układamy na dnie naczynia żaroodpornego , zalewamy przygotowanym sosem , oprószamy obficie solą i pieprzem . Na wierch kładziemy zawinięte jajka , po bokach umytego i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość posypujemy resztą sera żółtego. Zapiekamy 10 min pod przykryciem po czym odkrywamy i zapiekamy kolejne 15 min.
  • 4. Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.
    Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować