Propozycja podania jajek na świątecznym sole bądź wielu innych imprezach. Kuszą swym zapachem , wyglądem i smakiem. Mówię Wam są pyszne :)
Składniki:
4 duże wielskie jajka
8 plastrów szynki ( najlepiej dość wąskiej ale podłużnej)
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
2 łyżki musztardy sarepskiej
150 g tartego sera żółtego + łyżka do posypania po wierzchu
1 duża cebula
1 duży pomidor
sól , pieprz
posiekany szczypiorek
Jajka zapiekane w szynce z sosem musztardowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka myjemy gotujemy na twardo z dodatkiem soli 7-8 min.
Przelewamy zimną wodą obieramy. Przekrawamy na pół pionowo. Każdy plasterek szynki przekrawamy w z dłuż , zawijamy jajko na krzyż.( jeden plasterek szynkę przekrojona na pół na 1 połówkę jajka)
2.W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem oraz musztardą , gdy składniki się połączą dodajemy ser żółty energicznie mieszając.
3.Cebulę kroimy w piórka układamy na dnie naczynia żaroodpornego , zalewamy przygotowanym sosem , oprószamy obficie solą i pieprzem . Na wierch kładziemy zawinięte jajka , po bokach umytego i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość posypujemy resztą sera żółtego. Zapiekamy 10 min pod przykryciem po czym odkrywamy i zapiekamy kolejne 15 min.
4.Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze