Jajka wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja mama przez 30 lat pracowała w restauracji była kucharką Teraz ja korzystam z jej rad i przepisów i doświadczenia I chcialem się pochwalić jak można u dekorować przystawkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • •10 szt jaja kurze
    •1 opakowanie papryki słodkiej mielonej
    •2 łyżki masło extra , masło bez oleju
    •0,5 kg pieczarek
    •2 pęczki szczypiorku
    •majonez dekoracyjny 300 ml
    •3 szczypty soli
    •3 szczypty pieprzu mielonego
    •2 rzodkiewki
    •natka pietruszki do dekoracjii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 10 jaj ugotować na twardo, obrać, ostudzić, przekroić wzdłuż.
    2. Z jaj wyjąc żółtka. Żółtka rozetrzeć z masłem ekstra.
    3. Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie, ostudzone drobno kroimy i dodajemy do roztartych żółtek.
    4. Z polówek jaj wykrawamy cześć białka, które drobno siekamy i dodajemy do masy z żółtek.
    5. Do masy pieczarkowo-jajecznej dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, majonez , sól i pieprz do smaku.
    6. Farszem napełniamy połówki jajek.
    7. Dekorujemy rzodkiewką.
    8. Na talerzu ja mam taki specjalny do jajek, w środek na majonezie stawiamy „muchomorki”
    9. „Muchomorki” robimy tak ścinamy czubki jajek, wtedy jako ładnie stoi, ten ścięty czubek jajka drobno pokrojony dodajemy do farszu pieczarkowego
    10. Z drugiego ściętego stożka robimy kapelusz, posypujemy mieloną papryką słodką albo ostrą według uznania.
    11. Kropki muchomora robimy z majonezu

Porady

Pieczarki też można podsmażyć, mi jednak lepiej smakują pieczarki gotowane. Pieczarki po umyciu skropiam sokiem z cytryny wtedy nie ciemnieją

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować