Ciasteczka – jajka wielkanocne

4.5 (168 ocen)

  • 50 min

Kolorowe, słodkie i wesołe ciasteczka, które nie dość że pysznie smakują i aż proszę, żeby je zjeść, to jeszcze mogą być też świetną dekoracją stołu

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 sztuk
    2 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    100 g. masła , rozpuszczonego
    0,5 szklanki gęstego jogurtu greckiego
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Lukier:
    0,5 szklanki cukru pudru
    sok z cytryny (lub woda, lub mleko)
    barwniki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka – jajka wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mąkę przesiewam do miski z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaję pozostałe składniki i zagniatam miękkie, elastyczne ciasto, ewentualnie lekko podsypując mąką. Ciasto wałkuję na grubość ok. 0,5 cm, wykrajam foremką owalne jajka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół). Piekę 20-22 minuty, do zezłocenia. Upieczone zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Z cukru pudru i soku z cytryny mieszam lukier, dodaję barwniki i ozdabiam ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować