Jajka w sosie pieczarkowym

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Idealne danie na piątkowy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Danie dla 2 osób:
    300g pieczarek
    1 duża cebula
    kubeczek śmietanki
    sól,
    pieprz
    oregano
    łyżeczka siekanego koperku
    łyżka masła
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Jajka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na łyżce masła. Dodać do niej oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić ok 10 minut, po czym dodać kubeczek śmietanki. Doprawić całość solą i pieprzem. Pieczarki dusić w śmietanie tak długo aż sos nieco zgęstnieje. Na sam koniec dodać oregano i koperek. Wymieszać, pogotować ok 1 minutę.
  • 2. Gotowy sos przełożyć na talerze na wierzchu układając ugotowane na twardo jajka.
  • 3. Podawać z ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować