To świetny pomysł na piątkowy obiad. Dzięki dodatkowi do nadzienia jajka, otrzymujemy oryginalny smak, odmienny od standardowego nadzienia z samych pieczarek. Sos dodatkowo podkreśla ich smak.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 duże jajko lub 2 małe,
- 0,5 szklanki wody,
- Około 20 dag mąki,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Sól do smaku,
- Olej do smażenia
Nadzienie:
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 cebula,
- 1-2 łyżki bułki tartej,
- Łyżka siekanej natki pietruszki,
- 2 duże jajka ugotowane na twardo,
- Sól, pieprz do smaku,
- Olej do smażenia
Sos:
- 1 cebula,
- Około 30 dag pieczarek,
- Około ¾ litra wody,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- Sól, pieprz, majeranek,
- Olej
Naleśniki z jajeczno - pieczarkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko wraz z wodą przelewamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Gotowe napełniamy farsze. Zwijamy w rulon.
Podajemy polane sosem pieczarkowym i oprószone szczypiorem.
2.Nadzienie: Cebulę kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojone pieczarki. Razem smażymy do miękkości i doprawiamy.
Zestawimy z ognia. Jajka kroimy w kostkę i dokładamy do pieczarek. Farsz mieszamy dodając do niego pietruszkę oraz bułkę tarta ( by farsz buł bardziej zwięzły). Ewentualnie doprawiamy do smaku.
3.
Cebulę kroimy w kostkę i rumieniony na oleju. Dokładamy do niej pokrojone pieczarki. Razem smażymy do miękkości. Całość podlewamy częścią wody. Zagotowujemy. W pozostałej ilości wody mieszamy mąkę i śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy całość i doprawiamy do smaku.
Komentarze