Jajka na Wielkanocy stół podane w nieco innej formie.. są apetyczne, kolorowe, będą świetną ozdobą stołu i zachwycą gości, zapraszam:)
Składniki:
3 jajka
1 marchewka ( z rosołu)
1,5 ogórka konserwowego
3 strąki papryki konserwowej
150 g mięsa z kurczaka ( może być z rosołu- ze skrzydełek, porcji rosołowej)
250 ml rosołu
350 ml wody
2 łyżki żelatyny
Jajka w galarecie z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Ugotowaną do miękkości marchewkę pokroić w cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw i wyłożyć paskami dno silikonowej keksówki.
2.Paprykę i ogórki konserwowe osuszyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do formy równomiernie je rozdzielając. Mięso oddzielić od kości i pokroić lub porwać w palcach na mniejsze kawałki. Również rozłożyć w formie.
3.Ułożyć obrane jajka. Rosół zagotować i połączyć go z wrzącą wodą. 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę i powoli wlewać ja do garnka i mieszać z jego zawartością. Delikatnie wylać wywar do formy. Ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia na całą noc. Smacznego!
Komentarze