Jajka w galarecie w szynkowych kubeczkach

4.5 (149 ocen)

Jajka w galarecie to bardzo smaczna i szybka przekąska na różne okazje.

Składniki:

  • Składniki:

    10szt jajek

    5 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

    9 łyżeczek żelatyny

    Składniki na wywar warzywny:

    1 litr i 1 szklanka wody

    włoszczyzna( seler,por,marchew,pietruszka,natka pietruszki)

    sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,kostka rosołowa warzywna lub wegeta

    Składniki do dekoracji:

    mała puszka groszku konserwowego lub garść groszku mrożonego

    Natka pietruszki

    ugotowana marchewka

    Składniki do klarowania galarety:

    2 białka jaja

    2 łyżeczki octu
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Szynki Przekąski

Jajka w galarecie w szynkowych kubeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w galarecie w szynkowych kubeczkach 1. Wykonanie:

    Włoszczyznę oczyścić,włożyć do garnka,zalać wodą, dodać przyprawy i na wolnym ogniu ugotować wywar. Mocno doprawić. Wystudzić. Oddzielić warzywa od wywaru,marchewkę zostawić do dekoracji.
  • 2. Klarowanie wywaru:

    Do zimnego wywaru dodać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane jajka.Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką,aż wywar się zagotuje,a na powierzchni utworzy się biała,gęsta piana.Sitko wyłożyć pieluchą tetrową lub gazą, przecedzić wywar. W ten sposób otrzymaliśmy idealnie klarowny wywar. Odmierzyć 1 litr gorącego wywaru i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę,wystudzić.
  • 3. Jajka ugotować na twardo,obrać i ściąć obydwa końce.Groszek konserwowy dać na siteczko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli użyjemy groszku mrożonego należy go blanszować kilka minut we wrzątku. Odcięte części jajek pokroić w kostkę. Część marchewki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.Duże plastry szynki konserwowej przekroić na pół po długości.Małe kubeczki lub filiżanki wyłożyć plastrami szynki, włożyć pokrojone w kostkę jajka, marchewkę ,groszek i zalać 1 łyżką wywaru, odstawić na kilka minut do lodówki do stężenia.Następnie włożyć jajko udekorować pozostałą marchewką, groszkiem, natką pietruszki i zalać pozostałym wywarem.Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Smacznego

Porady

Jeżeli został nam rosół z poprzedniego dnia wystarczy go odtłuścić,sklarować,dodać żelatynę i już mamy gotowy wywar do przyrządzenia jajek w galarecie. Doskonale nadaje się również bulion warzywny w kostkach.Proces klarowania galarety można pominąć. Skraca to czas przygotowania, ale jednocześnie danie traci na wyglądzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować