Jajka z galarecie

5 (157 ocen)

Bardzo smaczna i efektowna odmiana zwykłej galarety.

Składniki:

  • 1,5kg ćwiartek z kurczaka,
    3 duże marchewki,
    puszka groszku,
    5 jajek,
    50g żelatyny,
    kilka gałązek natki pietruszki,
    sól, pieprz,
    wydmuszki.
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Jajka z galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kostkę. W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało, na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować