Jajka z szynką w galarecie

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Klarowna lekko kwaskowa galaretka ,jajko, szynka,odrobina warzyw to prosta do zrobienia przystawka na imprezę,może być smaczną kolacją lub przekąską na święta.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 małe jajka
    ok.250 gram szynki konserwowej
    mały kawałek papryki czerwonej
    kilka różyczek brokuła
    zielona pietruszka do dekoracji
    Na galaretkę
    ok 750 mi.wody
    3/4 kulki ziela angielskie
    1 liść laurowy
    1 łyżka octu
    szczypta soli 1 łyżeczka cukru
    żelatyna w proszku według instrukcji na opakowaniu
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Galareta Jajko Przystawki Szynki

Jajka z szynką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować wraz z przyprawami, gotujemy ok 5/10 minut na małym ogniu, smakujemy wywar powinien być lekko kwaskowaty jeżeli wyjdzie zbyt kwaśny doprawiamy cukrem.
    Następnie dodajemy żelatynę postępujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i kroimy na połówki.
    Szynkę,paprykę kroimy w kostkę,brokuła blanszujemy i dzielimy na malutkie różyczki.
  • 3. W naczyniach,(szklanka,kubeczek ,salaterka ja użyłam blaszki do muffinek :) układamy kolejno listek zielonej pietruszki, jajka żółtkami do dołu pokrojoną szynkę, warzywa.
    Zalewamy przygotowanym wywarem i wstawiamy aby stężały do lodówki.

Porady

Warzywa mogą być według uznania np. marchewka,groszek konserwowy,kukurydza,koperek itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować