3/4 opakowania szpinaku mrożonego lub ok. 35 dag świeżego,
7 jajek,
pół opakowania sera typu feta,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
pół pęczka koperku,
2 łyżki masła,
po łyżce majonezu i śmietany,
sól, pieprz
Jajka faszerowane szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy je w poprzek na pół i wydrążamy żółtka. Szpinak rozmrażamy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy posiekane ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, po czym smażymy do wyparowania wody. Dodajemy fetę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Żółtka dokładnie mieszamy z gotowym szpinakiem, dodajemy śmietanę, majonez, koper, przyprawiamy. Jajka faszerujemy powstałą masą. Dekorujemy dowolnie, po czym chłodzimy.
Komentarze