JAGODOWY TORT

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zapraszam do wykonania pysznego i wysokiego tortu jagodowego. Biszkopt pieczemy w dwóch foremkach o takiej samej średnicy 20 cm. Możemy użyć również jagód mrożonych ale musimy je bardzo dobrze rozmrozić. Takim tortem na pewno zachwycimy gości.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 duże jajka-osobno żółtka i białka, jajka w temp. pokojowej
    140g cukru drobnego
    170g mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią

    Do nasączenia:
    200ml wody
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki cukru pudru

    Dodatkowo:
    5-6 łyżek konfitury jagodowej lub z owoców leśnych

    Krem:
    300-350g umytych, dobrze osączonych i schłodzonych jagód
    500 ml schłodzonej śmietanki 36%
    500g schłodzonego serka mascarpone
    2 fixy do śmietany
    6 łyżek cukru pudru
    cukier z prawdziwą wanilią

    Wierzch:
    200ml schłodzonej śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    fix do śmietany
    jagody lub borówki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jagodowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort jagodowy 1. BISZKOPT:
    Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza na funkcji góra dół.
    Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem dodawać partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać na jasną, kremową masę.
    Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
    Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia ale tylko samo dno. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej pozostałe ciasto, wyrównać.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut, na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Ostygnięte biszkopty wyjąć z foremek, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu, delikatnie odciąć przypieczoną skórkę.
    Większy biszkopt przekroić na pół w poziomie. Otrzymujemy razem 3 krążki biszkoptu.
  • Tort jagodowy 2. KREM:
    Do blendera przełożyć 200g jagód i zmiksować na mus.
    Do czystej miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, fix, wanilię i ubić. Dodać serek mascarpone i ubić mikserem na średnich obrotach na jednolity krem.
    Wlać mus owocowy i znowu wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • Tort jagodowy 3. SKŁADANIE TORTU:
    Składniki do nasączenia tortu wymieszać.
    Jeden blat biszkoptu położyć na paterze i nasączyć 1/3 pączu, posmarować konfiturą jagodową jagodową.
    Na wierzch wyłożyć około 1/4 kremu jagodowego, wyrównać, posypać połową pozostałych jagód.
    Na wierzch ciasta położyć drugi krążek biszkoptu, lekko docisnąć. Nasączyć go połową pozostałego pączu i posmarować konfiturą jagodową. Wyłożyć taką samą ilość kremu co na pierwszy biszkopt, wyrównać. Wierzch posypać pozostałymi jagodami.
    Naciasto położyć ostatni biszkopt i nasączyć go.
    Jagodowym kremem posmarować brzeg i wierzch tortu. Krem wyrównać na całym torcie szpatułką lub łopatką. Podstawkę wytrzeć ręcznikiem papierowym.
    Tort schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
    Tort najlepiej składać w specjalnym rancie.
  • 4. WIERZCH:
    Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić na sztywno.
    Tort wyjąć z lodówki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wybraną tylką na torcie zrobić ozdobne rozetki. Na koniec tort posypać jagodami lub borówkami.
    Tort przechowujemy w lodówce.

Porady

Tort można również upiec w jednej foremce o średnicy 21 cm i przekroić na 3 części, ale tort będzie wtedy niższy. Pamiętamy o schłodzeniu serka mascarpone i śmietanki. Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Tort najlepiej składać w specjalnym rancie. Jagody mrożone musimy bardzo dokładnie rozmrozić. Do kremu możemy dać trochę mniej cukru pudru. Nie możemy zamiennie użyć borówek amerykańskich ponieważ po zmiksowaniu kolor będzie brunatny a nie pięknie fioletowy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cukier waniliowy Jagody Serek Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować