Jagodowe lato

5 (163 ocen)

Ciasto to powstało głównie na bazie owoców jagodowych, tj.: porzeczki czerwone, porzeczki czarne, porzeczki białe, jagody i truskawki.

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    -300g mąki,
    -1 jajko,
    -1 łyżka śmietany,
    -3 łyżki cukru,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -125g margaryny.
    Owoce:
    -150g porzeczek czarnych,
    -150g porzeczek czerwonych,
    -150g porzeczek białych,
    -150g jagód,
    -1 słoik dżemu truskawkowego.
    Beza:
    -5 białek,
    -1 szklanka cukru pudru (bądź zmielony cukier kryształ),
    -opcjonalnie można dodać 1 budyń waniliowy.
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowe lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy otworek, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, dodajemy śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników.
    Odkładamy do lodówki, by się schłodziło.
  • 2. Owoce:
    Owoce jagodowe myjemy, pozbywamy się gałązeczek i zostawiamy do wyschnięcia.
  • 3. Beza:
    Wybijamy białka do miski i ubijamy razem z cukrem na sztywną i pulchną pianę.
    Po garstce z każdego rodzaju owoców wsypujemy do piany i delikatnie łączymy.
  • 4. Łączenie ciasta:
    Tortownicę wykładamy ciastem, następnie podpiekamy ok. 10minut w temperaturze 180 stopni(tak żeby nasze ciasto było upieczone), wyjmujemy i smarujemy dżemem, a potem wykładamy nasze owoce. Pianę dodajemy na owoce i wszystko zapiekamy ok. 30-40 minut.

Porady

Ciasto można podać jeszcze ciepłe z zimnymi lodami. Przepis jest na tortownicę o wymiarach 25-28 cm. Pomysł na udekorowanie zaczerpnięty z Internetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować