Pomarańczowe lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
- 5 białek ubić na sztywno mikserem z odrobiną soli
- dodać po trochu cukier wanilinowy
- dodawać po trochę cukru i nadal ubijać
- dodawać po jednym żółtku
- wszystkie sypkie produkty (mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek) przesiać przez sitko i dodawać po odrobinie do masy i mieszać łyżką drewnianą, nie mikserem!
- ciasto wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową, posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą
- piec 3o minut w 180 stopniach
2.MASA I
- budynie rozpuścić w 1,5 szklance napoju Kubuś
- resztę zagotować i dodać rozpuszczone budynie, ponownie zagotować
- gorącą masę rozprowadzić na upieczony biszkopt
3.MASA II
- 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wody pozostawić do wystygnięcia
- ubić 2 śnieżki z mlekiem wg przepisu na opakowaniu
- pod koniec ubijania wlać chłodną galaretkę
- wyłożyć na chłodną masę numer 1
4.- ułożyć brzoskwinie na masie numer 2
- 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody
- poczekać aż wystygnie i chłodną tężejącą galaretkę wylać na brzoskwinie
Porady
Białka powinno się ubijać z cukrem dość długo ponieważ to warunkuje udany biszkopt.
Komentarze