Babie lato

  • wyświetlono: 1116 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Przepis jest moją modyfikacją Łąckiego przekładańca.Pokombinowałam troszkę i powiem Wam jes pyszne delikatne i rozpływające się w ustach. Coś dla prawdziwych łasuchów

nella1
  • 150min

Składniki

Składniki na biszkopt kakaowy:
3 jajka
2 duże łyżki gorzkiego kakao
1 duża łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na biszkopt orzechowy:

200g mieszanki orzechów
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 duża łyżka miodu
2 duże łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Beza
4 białka
łyżeczka octu
1/2 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:

0,5 l mleka
3/4 szklanki cukru kryształu
4 żółtka
2 duże łyżki mąki pszennej
3 łyżki budyniu waniliowego
250 g miękkiego masła(ja dałam Kasię)
alkohol pozostały ze śliwek
9 pokrojonych w paski śliwek kalifornijskich

Polewa
200 g mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
50 g margaryny

1 szklanka wódki
4 łyżki cukru
9 śliwek

Blacha

23x27

Sposób przygotowania przepisu:

Babie lato

  • 1. Śliwki namaczamy dzień wcześniej w alkoholu i 4 łyżkach cukru
  • 2. biszkopt kakaowy:
    białka ubijamy na puszystą masę z cukrem, dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem i dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Staramy się nie napowietrzać masy.
    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w termoobiegu. Temperatura 170 stopni C
  • 3. biszkopt orzechowy:
    białka ubijamy z cukrem dodajemy po jednym żółtku. Orzechy możemy roztłuc wałkiem lub dla wprawionych pokroić ;)
    Do połączonych składników dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.Następnie miód i orzechy delikatnie mieszając łyżką. Pieczemy w 160 stopniach 15/20 minut w termoobiegu
  • 4. Beza
    Białka ubijamy z cukrem ciąglę mieszając wlewamy ocet a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną to już mieszamy delikatnie łyżką.Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C a po włożeniu bezy redukujemy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 60 minut.
  • 5. Z podanej ilości mleka odlewamy kubek mleka do którego dodajemy podane składniki miksujemy je na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy powstałą masę. Cały czas mieszamy i gotujemy budyń. Budyń po ostudzeniu dodajemy do zmiksowanej Kasi. Do tak powstałej masy dodajemy pokrojone śliwki i część alkoholu jaki powstał.
  • 6. Polewa
    podane składniku rozpuszczamy w garnku na małym ogniu-nie zagotować.
  • 7. Układamy
    ciasto kakaowe nasączone powstałą śliwowicą :)
    połowa masy
    beza
    masa
    ciasto orzechowe nasączone śliwowicą
    polewa
    pokrojone orzeszki
    SMACZNEGO!!!

Porady

Można dodać więcej śliwek i część z nich pokroić w paseczki i poukładać dodatkowo na cieście

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Jogurtowiec z galaretkami i brzoskwiniami

Dodane przez: joanna30

Jogurtowiec z galaretkami i brzoskwiniami

Idealny deser na lato.

image-17xncke

Dodane przez: dominika_m

sernik na zimno z bananami

idealny na lato

tort owocowy z wafelkami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort owocowy z wafelkami bez pieczenia

Bardzo efektowny tort na lato

wiśnie , wiśnie ,wisienki

Dodane przez: roxana

Wiśniowe ciacho z pianką

poczujmy lato !

image-1yrs495

Dodane przez: viki2903

truskawkowy puchar

pyszny lekki deser na lato

Deser z malinami

Dodane przez: myszorek67

Deser z malinami

Idealny na lato.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE