Tort urodzinowy z dekoracją letnią, wieńcem kwiatów. Tort z kremem jagodowym, polany lustrzaną glazurą. Tort bardzo pyszny i ślicznie się prezentujący.
5 godz.
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-220 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie
-1/2 szklanki posłodzonej kawy
krem jagodowy:
-750 śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-250 g. serka mascarpone
-200 ml. frużeliny jagodowej
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
lustrzana glazura:
-200 g. cukru
-30 g. kakao
-200 ml. śmietanki 30 %
-1 gorzka czekolada-100 g.
-2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
ozdoby:
-200 g. mleka w proszku(niebieskie op.)
-200 g. cukru pudru
-kilka łyżek mleka w płynie
-odrobinę olejku waniliowego
-jadalne farbki
-perełki cukrowe
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
Obrócić z powrotem i przekroić na 3 blaty.
2.Spodni krążek biszkoptowy, włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć kawą.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć 1/2 na biszkopt w blaszce.
4.Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą.
5.Wyłożyć resztę kremu.
6.Przykryć 3 blatem i schłodzić.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce, albo paterze.
8.lustrzana glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać
9.Przełożyć na paterę.
10.rozetki-Śmietankę ubić z kremem a potem z miękką margaryną Palmą.Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół tortu.
11.ozdoby-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Robić kulki i za pomocą szpatułki do modelowania zrobić kwiatek.Pomalować suchą farbką i włożyć cukrową perełkę.
12.Na listki część masy zafarbować na zielono.Robić cienkie wałeczki jak i z białej jeszcze cieńsze. Złączyć razem i kroić w kawałeczki.i formować listki.
13.ozdoby- Można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.Ułożyć na rozetkach wokół tortu.
Komentarze