TORT ''LATO''

4.5 (185 ocen)

  • 5 godz.

Tort urodzinowy z dekoracją letnią, wieńcem kwiatów. Tort z kremem jagodowym, polany lustrzaną glazurą. Tort bardzo pyszny i ślicznie się prezentujący.

  • 5 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie
    -1/2 szklanki posłodzonej kawy

    krem jagodowy:
    -750 śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
    -250 g. serka mascarpone
    -200 ml. frużeliny jagodowej
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    lustrzana glazura:
    -200 g. cukru
    -30 g. kakao
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -1 gorzka czekolada-100 g.
    -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody

    rozetki:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem truskawkowy
    -100 g. margaryny Palmy

    ozdoby:
    -200 g. mleka w proszku(niebieskie op.)
    -200 g. cukru pudru
    -kilka łyżek mleka w płynie
    -odrobinę olejku waniliowego
    -jadalne farbki
    -perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort ''lato'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
    Obrócić z powrotem i przekroić na 3 blaty.
  • nasączenie 2. Spodni krążek biszkoptowy, włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć kawą.
  • krem 3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć 1/2 na biszkopt w blaszce.
  • 2 blat i nasączenie 4. Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą.
  • krem 5. Wyłożyć resztę kremu.
  • 3 blat 6. Przykryć 3 blatem i schłodzić.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce, albo paterze.
  • glazura 8. lustrzana glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać
  • na paterze 9. Przełożyć na paterę.
  • rozetki 10. rozetki-Śmietankę ubić z kremem a potem z miękką margaryną Palmą.Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół tortu.
  • kwiatki 11. ozdoby-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Robić kulki i za pomocą szpatułki do modelowania zrobić kwiatek.Pomalować suchą farbką i włożyć cukrową perełkę.
  • listki 12. Na listki część masy zafarbować na zielono.Robić cienkie wałeczki jak i z białej jeszcze cieńsze. Złączyć razem i kroić w kawałeczki.i formować listki.
  • udekorowany 13. ozdoby- Można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.Ułożyć na rozetkach wokół tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować