TORT ''LATO''

  • wyświetlono: 1081 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Tort urodzinowy z dekoracją letnią, wieńcem kwiatów. Tort z kremem jagodowym, polany lustrzaną glazurą. Tort bardzo pyszny i ślicznie się prezentujący.

Babcia Tereska
  • 300min

Składniki

biszkopt:
-7 jajek
-220 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

nasączenie
-1/2 szklanki posłodzonej kawy

krem jagodowy:
-750 śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-250 g. serka mascarpone
-200 ml. frużeliny jagodowej
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody

lustrzana glazura:
-200 g. cukru
-30 g. kakao
-200 ml. śmietanki 30 %
-1 gorzka czekolada-100 g.
-2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody

rozetki:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 krem truskawkowy
-100 g. margaryny Palmy

ozdoby:
-200 g. mleka w proszku(niebieskie op.)
-200 g. cukru pudru
-kilka łyżek mleka w płynie
-odrobinę olejku waniliowego
-jadalne farbki
-perełki cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

TORT ''LATO''

  • biszkopt1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
    Obrócić z powrotem i przekroić na 3 blaty.
  • nasączenie2. Spodni krążek biszkoptowy, włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć kawą.
  • krem3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć 1/2 na biszkopt w blaszce.
  • 2 blat i nasączenie4. Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą.
  • krem5. Wyłożyć resztę kremu.
  • 3 blat6. Przykryć 3 blatem i schłodzić.
  • po schłodzeniu7. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce, albo paterze.
  • glazura8. lustrzana glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać
  • na paterze9. Przełożyć na paterę.
  • rozetki10. rozetki-Śmietankę ubić z kremem a potem z miękką margaryną Palmą.Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką i zrobić rozetki wokół tortu.
  • kwiatki11. ozdoby-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto. Robić kulki i za pomocą szpatułki do modelowania zrobić kwiatek.Pomalować suchą farbką i włożyć cukrową perełkę.
  • listki12. Na listki część masy zafarbować na zielono.Robić cienkie wałeczki jak i z białej jeszcze cieńsze. Złączyć razem i kroić w kawałeczki.i formować listki.
  • udekorowany13. ozdoby- Można zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.Ułożyć na rozetkach wokół tortu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitort latotort z kremem jagodowymtort urodzinowy z rozetkami i ozdobami z mleka w proszkutort polany lustrzaną glazurą

Komentarze

Podobne przepisy

smacznego :)

Dodane przez: Paulina2002

Zimny i słodki deser na lato

przepis sama wymyśliłam, bo bardzo...

Tort po przekrojeniu.

Dodane przez: Edzia89

Tort

Na przepis natchnęłam się przeglądając...

Tort

Dodane przez: czarrna

Tort

Pyszny tort z przepisu mojej Babci...

Tort

Dodane przez: ilka222

Tort

Tort z kolorowych biszkoptów obłożony...

Śmietanowy tort

Dodane przez: wercia

tort

Ten tort zawsze gości na urodzinach.

image-0im0yu4

Dodane przez: AnetaK

Tort

Tort - mogło by się wydawać, że...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE