Kolejny świetny pomysł na wykorzystanie jagód dla mnie strzał w dziesiątkę. Delikatna pianka, której słodkość możemy modyfikować tak jak nam się podoba :). Leciutka i bardzo smaczna wypróbujcie.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 kg i 200 g jogurtu naturalnego
350 g jagód
9 łyżek cukru pudru
6 łyżek żelatyny + 4 łyżeczki
sok z 1/2 cytryny
Jagodowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy folia spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Jagody myjemy i odsączamy.
6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy, 200 gram jagód miksujemy z 5 łyżkami cukru. Do zmiksowanych jagód dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy żelatynę.
2.Masę jagodową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki.
Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy. Pozostałe jagody miksujemy z 4 łyżkami cukru ja dodałam 2 łyżki więcej, oraz sok z cytryny. Dolewamy żelatynę wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na piankę jagodową . Całość wstawiamy do lodówki by stężało.
Komentarze