Kostka jagodowa

4.51 (176 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione ciasto, czekoladowy i owocowy mus przełożony frużeliną z owoców, to wszystko na pysznym mocno czekoladowym biszkopcie. Udekorowane warstwą owoców w żelu z galaretką na górze.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    150 g mąki
    25 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody
    Szczypta soli
    45 g masła
    125 g cukru pudru
    2 duże jajka
    60 ml mleka
    1 łyżka oleju roślinnego
    Mus czekoladowy:
    200 g białej czekolady
    4 żółtka z dużych jajek
    50g drobno mielonego cukru
    2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1.5 łyżki wrzącej wody
    170 ml mleka
    250 ml śmietany 36 %
    Mus jagodowy:
    300 ml śmietany 30%
    250 g frużeliny jagodowej
    25 g żelatyny
    Dodatkowo:
    Frużelina ze słoiczka (przepis na frużelinę znajdziecie w moich przepisach)
    Galaretka z owoców leśnych
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Mękę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Mikserem na średnich obrotach ubić z masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając czekoladą, mlekiem i olejem. Rzadkie ciasto przekładać do formy i piec ok. 40 minut. Nasączyć syropem cukrowym po upieczeniu.
  • 2. Mus czekoladowy:

    Wrzucić do miski czekoladę i odstawić na bok. Mikserem na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Zagotować w rondlu mleko i zdjąć z ognia. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami. Po czym przelać do rondla z drugą połowa mleka i energicznie mieszać, aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatyną i odstawić do ostygnięcia całkowitego.

    Na koniec starannie wymieszać z ubita kremówką. Wylać na zimny i nasączony już biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia musu. Gdy zastygnie posmarować warstwą frużeliny i ponownie schłodzić.
  • 3. Mus jagodowy:

    Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach z frużeliną i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na warstwę frużeliny , znów schłodzić do stężenia.
  • 4. Galaretka:

    Galaretkę rozrobić w 520 ml wody. Gdy przestygnie dodać 2 łyżki frużeliny ( Ew trochę więcej) i lekko tężejącą wylać na mus jagodowy. Schłodzić do stężenia i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.71 (7 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Jagodowa kostka

4.71 (7 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jagodowa kostka

beetle Ciasto bez pieczenia w sam raz na letnie dni. 2 godz.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kostka jagodowa

To może cię zainteresować