Jagódkowo-biszkoptowy warstwowiec z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej przez siteczko wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie, ale jednocześnie dokładnie przy pomocy łyżki. Masę podziel na 2 części i każdą piecz w formie o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz każdą około 15-17 minut w temperaturze 160 stopni.
2.Masa: Żelatynę rozpuść we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Jagody obierz, przepłukaj i zblenduj. Śmietanę zmiksuj, aż będzie puszysta. Dodaj zmiksowane jagody, cukier puder do smaku i lekko przestygniętą, ale płynną żelatynę i zmiksuj.
3.Borówki obierz, umyj i osusz. Masę wyłóż na biszkopt, połóż warstwę masy, powciskaj borówki, drugi biszkopt, pozostałą masę i powciskaj resztę borówek. Ciasto schłodź w lodówce około 1,5 godziny.
Komentarze