Jagódkowo-biszkoptowy warstwowiec z borówkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To pyszne ciasto zauroczy każdego smakiem i wyglądem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    6 jaj
    7 łyżek mąki pszennej tortowej
    6 łyżek cukru
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki masy:
    1,5 szklanki śmietany 30%
    Pół szklanki jagód leśnych
    4 łyżeczki żelatyny
    ¼ szklanki wrzątku
    Cukier puder
    Ponadto:
    1,5 szklanki borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jagódkowo-biszkoptowy warstwowiec z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej przez siteczko wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie, ale jednocześnie dokładnie przy pomocy łyżki. Masę podziel na 2 części i każdą piecz w formie o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz każdą około 15-17 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Masa: Żelatynę rozpuść we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Jagody obierz, przepłukaj i zblenduj. Śmietanę zmiksuj, aż będzie puszysta. Dodaj zmiksowane jagody, cukier puder do smaku i lekko przestygniętą, ale płynną żelatynę i zmiksuj.
  • 3. Borówki obierz, umyj i osusz. Masę wyłóż na biszkopt, połóż warstwę masy, powciskaj borówki, drugi biszkopt, pozostałą masę i powciskaj resztę borówek. Ciasto schłodź w lodówce około 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Borówki Śmietana 30%

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować