Fit budyń jaglany o smaku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przed Wami mój pyszny fit budyń jaglany (w wersji wegańskiej) ! Dlaczego fit? Ponieważ zwykły cukier zastąpiłam zdrowym, prawdziwym miodem. Użyłam również mleka roślinnego oraz kokosa w trzech składnikach: dodając wiórki kokosowe, mleczko kokosowe oraz troszkę oleju kokosowego!

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:

    5 łyżek suchej kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
    100 ml mleczka kokosowego
    2 łyżki wiórek kokosowych
    30 g oleju kokosowego
    3 łyżki miodu

    Dodatkowo:

    kilka truskawek
    roztopiona gorzka czekolada (wystarczy 5 kostek+ łyżka mleka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fit budyń jaglany o smaku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy mleko, kaszę jaglaną oraz mleczko kokosowe, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, pilnujemy, żeby się od spodu nie przypaliło. Po tym czasie wrzucamy pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje należy spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć. Można budyń zblendować aby miał jeszcze bardziej kremową konsystencję lecz nie jest to konieczne. Gorący budyń przelewamy do miseczek, szklanek i dekorujemy truskawkami bądź innymi ulubionymi owocami. Czekoladą oraz mleko rozpuszczamy np. w mikrofalówce tworząc polewę, którą dekorujemy truskawki. Smacznego!

Porady

Do rondelka wlewamy mleko, kaszę jaglaną oraz mleczko kokosowe, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, pilnujemy, żeby się od spodu nie przypaliło. Po tym czasie wrzucamy pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje należy spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć. Można budyń zblendować aby miał jeszcze bardziej kremową konsystencję lecz nie jest to konieczne. Gorący budyń przelewamy do miseczek, szklanek i dekorujemy truskawkami bądź innymi ulubionymi owocami. Czekoladą oraz mleko rozpuszczamy np. w mikrofalówce tworząc polewę, którą dekorujemy truskawki. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować