Jaglane kluski leniwe z truskawkami i borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszny i lekki sposób na letni obiad. Truskawki i borówki idealnie dopełniają smak klusków.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki klusków:
    0,5 kg zmielonego półtłustego twarogu
    2 jaja
    70 g mąki jaglanej
    70 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Ponadto:
    Kilka łyżek masła do polania klusków
    Pół szklanki borówek
    25 dag truskawek
    cukier kryształ i cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski leniwe

Jaglane kluski leniwe z truskawkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełóż twaróg, jaja i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp oba rodzaje mąki i zarób ciasto. Jeśli byłoby za rzadkie dodaj odrobinę mąki pszennej (nie należy dodawać dużo ponieważ kluski staną się twarde). Uformuj z ciasta niewielkie wałeczki i potnij nożem je na niewielkie kluseczki. Gotuj we wrzątku, aż do wypłynięcia.
  • 2. Borówki i truskawki przepłukaj. Następnie truskawki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Masło roztop. Kopytka polej roztopionym masłem. Posyp cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dodaj też borówki i kawałki truskawek. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować