Kluski leniwe to potrawa z mojego dzieciństwa. Proporcje ziemniaków i sera można dowolne zmieniać, wtedy kluski będą bardziej serowe lub bardziej ziemniaczane, przy czym zawsze wyjdą dobre.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Składniki podstawowe:
10 - 15 dag mąki do ciasta + na podsypanie
2 jajka
25 dag sera białego zmielonego
Składnik dodatkowy:
15 dag ziemniaków obranych, ugotowanych i zgniecionych lub zmielonych
Kluski leniwe oszczędne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z sera, ziemniaków, mąki i jajek zagnieść ciasto. Podzielić na części. Z każdej uformować wałek i kroić skośne kawałki.
Wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy się ugotują – wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
Komentarze