Kluski leniwe

4.47 (197 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny pomysł na obiad dla dzieci. Kluseczki są proste i szybkie w wykonaniu.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego lub dokładnie zgniecionego widelcem
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    Szczypta soli
    Dodatkowo
    3 łyżki masła
    3-4 łyżki bułki tartej
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wymieszać z jajkiem. Następnie dodać mąki i sól. Zagnieść dokładnie ciasto w kulę. Podzielic na dwie części z których należy formować wałeczki. Wałeczki kroić ukośnie na kawałeczki.
  • 2. Leniwe wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  • 3. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę, a po chwili cukier. Leniwe podawać z tak przygotowana słodką bułką tartą.

Porady

Leniwe można polać roztopionym masłem i posypać cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować