Jaglane burgery

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowe jedzenie nie musi być nudne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 4 jaglane burgery

    1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    1 średnia marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4-6 grzybów shitake lub większych pieczarek
    1-2 jajka lub 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
    1-2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka płatków owsianych
    1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie)
    sól morska do smaku
    olej kokosowy, ryżowy, oliwa z oliwek lub klarowane masło
    1 łyżeczka curry w proszku
    2 cm utartego imbiry
    20 utartych nasion kolendry (opcjonalnie)
    szczypta kuminu (opcjonalnie)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jaglane burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni obsmaż cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj curry, mielony kumin i utarte nasiona kolendry, utarty imbir, a następnie drobno pocięte grzyby i marchewkę, którą wcześniej należy utrzeć na grubej tarce. Przesmażaj warzywa stale mieszając, aż marchewka zmięknie. Odstaw do miseczki, aby warzywa nieco przestygły. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, płatki owsiane, jajko lub mielone siemię lniane, mąkę kukurydzianą, drobno pokrojoną natkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz na chwilę wstawić masę do lodówki.
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Uformuj burgery i układaj na pergaminie nasmarowanym delikatnie tłuszczem. Zapiekaj przez ok. 15 minut. Sprawdź w trakcie pieczenia aby skórka była lekko chrupka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować