Jaglane burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni obsmaż cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj curry, mielony kumin i utarte nasiona kolendry, utarty imbir, a następnie drobno pocięte grzyby i marchewkę, którą wcześniej należy utrzeć na grubej tarce. Przesmażaj warzywa stale mieszając, aż marchewka zmięknie. Odstaw do miseczki, aby warzywa nieco przestygły. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, płatki owsiane, jajko lub mielone siemię lniane, mąkę kukurydzianą, drobno pokrojoną natkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz na chwilę wstawić masę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Uformuj burgery i układaj na pergaminie nasmarowanym delikatnie tłuszczem. Zapiekaj przez ok. 15 minut. Sprawdź w trakcie pieczenia aby skórka była lekko chrupka.
Komentarze