Bezglutenowa szarlotka jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki jaglane przesypujemy do miski, zalewamy 2-3 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia.
Olej kokosowy podgrzewamy, mieszamy z miodem, dodajemy do płatków jaglanych wraz z orzechami, mieszamy.
2.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przesypujemy do garnka, jeśli trzeba podlewamy wodą i prażymy aż lekko się rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy.
3.Małe naczynka żaroodporne smarujemy olejem kokosowym. Masę jaglaną dzielimy na 2 części w stosunku: 1/3 i 2/3.
Większą częścią wylepiamy spód i boki dwóch naczynek, nakładamy masę z jabłek, wierzch posypujemy resztą ciasta jaglanego.
Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok 20-22 minuty na złoty kolor.
Komentarze