Bezglutenowa szarlotka jaglana

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników i pyszne ciasto z kokilki gotowe.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3/4 szklanki płatków jaglanych,
    - 3-4 jabłka (najlepiej szara reneta),
    - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - łyżka cynamonu,
    - łyżka miodu,
    - łyżka cukru trzcinowego,
    - łyżeczka oleju kokosowego (lub masła roślinnego) + trochę do foremek,
    - 2-3 łyżki gorącej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bezglutenowa szarlotka jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki jaglane przesypujemy do miski, zalewamy 2-3 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia.
    Olej kokosowy podgrzewamy, mieszamy z miodem, dodajemy do płatków jaglanych wraz z orzechami, mieszamy.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przesypujemy do garnka, jeśli trzeba podlewamy wodą i prażymy aż lekko się rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy.
  • 3. Małe naczynka żaroodporne smarujemy olejem kokosowym. Masę jaglaną dzielimy na 2 części w stosunku: 1/3 i 2/3.
    Większą częścią wylepiamy spód i boki dwóch naczynek, nakładamy masę z jabłek, wierzch posypujemy resztą ciasta jaglanego.
    Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok 20-22 minuty na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kasza jaglana Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować