• 60 min
  • Dla 8 osób

Im więcej jabłek, tym szarlotka smaczniejsza:). Tak podana kasza jaglana smakuje pysznie, a ciasto możemy podać zarówno jako słodkie danie obiadowe, deser, czy kolację.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Składniki:
    • 2 szklanki kaszy jaglanej,
    • 4 szklanki mleka,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • Łyżka masła,
    • Około 1, 5 kg jabłek,
    • Cynamon do smaku,
    • Cukier trzcinowy do smaku,
    • Płatki migdałowe do posypania,
    • Bita śmietana do podania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jaglana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odcedzanie 1. Kaszę jaglaną przelewamy gotującą wodą i odcedzamy.
  • dodanie kaszy do mleka 2. W garbku zagotowujemy mleko. Do gotującego wsypujemy kaszę, dodajemy sól oraz masło. Kasze gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak całkowicie wchłonie płyn.
  • wyłożenie kaszy 3. Między czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dno wykładamy połowę ugotowanej kaszy.
  • wyłożenie jabłek 4. Na kaszę wykładamy jabłka (lekko odciśnięte z soku , jeśli są soczyste). Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem do smaku.
  • przed pieczeniem 5. Na wierzch wykładamy drugą część kaszy. Kaszę posypujemy delikatnie cukrem oraz płatkami migdałowymi.
    Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową podajemy na ciepło lub po ostygnięciu z dodatkiem bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować