Im więcej jabłek, tym szarlotka smaczniejsza:). Tak podana kasza jaglana smakuje pysznie, a ciasto możemy podać zarówno jako słodkie danie obiadowe, deser, czy kolację.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
Tortownica 24 cm
Składniki:
• 2 szklanki kaszy jaglanej,
• 4 szklanki mleka,
• 1/3 łyżeczki soli,
• Łyżka masła,
• Około 1, 5 kg jabłek,
• Cynamon do smaku,
• Cukier trzcinowy do smaku,
• Płatki migdałowe do posypania,
• Bita śmietana do podania
Jaglana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przelewamy gotującą wodą i odcedzamy.
2.W garbku zagotowujemy mleko. Do gotującego wsypujemy kaszę, dodajemy sól oraz masło. Kasze gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak całkowicie wchłonie płyn.
3.Między czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dno wykładamy połowę ugotowanej kaszy.
4.Na kaszę wykładamy jabłka (lekko odciśnięte z soku , jeśli są soczyste). Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem do smaku.
5.Na wierzch wykładamy drugą część kaszy. Kaszę posypujemy delikatnie cukrem oraz płatkami migdałowymi.
Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową podajemy na ciepło lub po ostygnięciu z dodatkiem bitej śmietany.
Komentarze