Jagielnik bez pieczenia

3 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny sernik z kaszy jaglanej o smaku kokosowym z bananem i galaretką. Jagielnik jest słodki a jednocześnie zdrowy. Polecam

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
    2 szkl mleka
    1 szkl wody
    3 czubate łyżki ksylitolu (cukru)
    3 czubate łyżki wiórków kokosowych
    20 g agaru (roślinnej żelatyny)
    1 puszka mleczka kokosowego
    1 banan
    1 galaretka bananowa
    tortownica o śred. 26 cm
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Jagielnik bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wstawiamy puszkę z mleczkiem kokosowym do lodówki.
    Na drugi dzień przelewamy surową kaszę jaglaną gorącą wodą. Następnie wlewamy do garnka mleko i wodę oraz zagotowujemy. Potem wsypujemy kaszę jaglaną i na małym ogniu gotujemy kaszę przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wsypujemy ksylitol, wkładamy białą (stałą) część z puszki z mleczka kokosowego oraz wsypujemy agar. Mieszamy razem i gotujemy jeszcze przez 1 minutę cały czas mieszając. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Masę na jagielnik blendujemy na gładką masę i wlewamy do tortownicy, odstawiamy do ostudzenia.
    Galaretkę rozprowadzamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, obieramy banana ze skórki i kroimy na plasterki. Następnie układamy plastry banana na górze jagielnika i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować