Dżemowy jagielnik bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niskokaloryczne ciasto bez pieczenia, mąki, cukru, glutenu i laktozy, które można jeść bez wyrzeczeń nie tylko na deser :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    • 100g płatków owsianych
    • 50g płatków migdałowych
    • 30g wiórków kokosowych
    • 100g dżemu (u mnie domowy śliwkowy)

    Masa:
    • 200g kaszy jaglanej
    • 0,3l mleka bez laktozy
    • 0,2l wody
    • 1 łyżka miodu
    • sok z 1/2 cytryny

    Wierzch:
    • 6 łyżek dowolnego dżemu (u mnie domowy śliwkowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy

Dżemowy jagielnik bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki na spód mielimy w blenderze/ młynku. Mieszamy z dżemem. Wykładamy na okrągłą tortownicę (u mnie średnica 22 cm). Odstawiamy do lodówki.

    Jaglankę dokładnie (kilka razy) płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości w wodzie i mleku. Dodajemy miód i sok z cytryny. Studzimy. Blendujemy lub miksujemy. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
    Wierzch smarujemy dżemem.

Porady

Surową kaszę jaglaną należy bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, w przeciwnym wypadku będzie miała po ugotowaniu gorzki smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować