Jabłkowiec z orzechami i żurawiną

4.9 (172 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest mokre, pachnące jabłkami i cynamonem oraz chrupiące dzięki orzechom i żurawinie. Nie jest zbyt słodkie i najlepiej smakuje na gorąco prosto z piekarnika.

  • 60 min

Składniki:

  • • 6 dużych jabłek
    • 1 szklanka orzechów włoskich
    • 1 szklanka żurawiny suszonej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 szklanki cukru
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.9 (172 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jabłkowiec z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
    • Wymieszać z cukrem, cynamonem, lekko posiekanymi orzechami i żurawiną. Odstawić na godzinę.
    • Jajka lekko rozbić, dodać sok z jabłek i przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
    • Wymieszać masę jajeczną z jabłkami.
    • Wlać do średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec 30-40 minut w temp. 180 st.C.
    • Gotowy posypać cukrem pudrem.

Porady

Żurawinę można zastąpić rodzynkami a orzechy włoskie innymi np. laskowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować