To przepyszne ciasto jabłkowe jest dla mnie szczególnie ważne. Przepis na nie dostałam od mojej przyszłej teściowej podczas parapetówki mojego chłopaka;)
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jajek.
Składniki do masy jabłkowej:
- 1 litr soku jabłkowego,
- 3 budynie śmietankowe,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
- 4 jabłka.
Dodatkowo:
- 1/2 litra śmietany,
- 2 sztuki śmietan fix,
- 2 łyżki cukru pudru,
- czekolada (ilość w zależności od uznania)
1.Zagotować sok jabłkowy, wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną - ugotować jak budyń.
Zetrzeć 4 jabłka na grubych oczkach i dodać do gorącego budyniu. Chwilę gotować i "dosmaczyć" - cukrem i sokiem z cytryny.
Lekko przestudzić i ciepłe (nie gorące!) dodać na biszkopt.
Następnie ubić 1/2 litra śmietany i dodać 2 sztuki śmietan fix i ok. 2 łyżki cukru pudru (można dodać trochę żelatyny).
Na górę zetrzeć czekoladę.
Komentarze