Jabłkowiec

4.5 (141 ocen)

To przepyszne ciasto jabłkowe jest dla mnie szczególnie ważne. Przepis na nie dostałam od mojej przyszłej teściowej podczas parapetówki mojego chłopaka;)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 1 szklanka mąki pszennej,
    - 1 szklanka cukru,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 6 jajek.
    Składniki do masy jabłkowej:
    - 1 litr soku jabłkowego,
    - 3 budynie śmietankowe,
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
    - 4 jabłka.
    Dodatkowo:
    - 1/2 litra śmietany,
    - 2 sztuki śmietan fix,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - czekolada (ilość w zależności od uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować sok jabłkowy, wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną - ugotować jak budyń.
    Zetrzeć 4 jabłka na grubych oczkach i dodać do gorącego budyniu. Chwilę gotować i "dosmaczyć" - cukrem i sokiem z cytryny.
    Lekko przestudzić i ciepłe (nie gorące!) dodać na biszkopt.
    Następnie ubić 1/2 litra śmietany i dodać 2 sztuki śmietan fix i ok. 2 łyżki cukru pudru (można dodać trochę żelatyny).
    Na górę zetrzeć czekoladę.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować