Jabłkowiec przekładany

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających, kruchych jabłek i słodkiego, rozpływającego się w ustach biszkoptu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250g mąki
    125g masła roślinnego
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    Trochę startej skórki cytrynowej

    Ciasto biszkoptowe:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do przeczenia

    Do przekładania
    1kg jabłek
    4 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki zmielonych orzechów
    2 łyżki bułki tartej

    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłkowiec przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schładzać przez pół godziny, wyłożyć nim tortownicę, tworząc podwyższenie do polowy wysokości boku blaszki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Gdy ciasto lekko się zarumieni wyjąć je z piekarnika, posypać bułką tartą połączoną z orzechami (połową), nałożyć pokrojone w cieniutkie plasterki jabłka, posypać cukrem, znów posypać bułką tartą z orzechami.
    Przygotować ciasto biszkoptowe – jajka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąki i proszek do pieczenia. Powstałym ciastem zalać jabłka. Blaszkę wstawić do piekarnika przestygniętego do 200 stopni. Piec na jasnozłoty kolor około 35-40 minut, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować